Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το νεο φόρο που θα μπει σε εφαρμογή απο 1/9/2014 με αναδρομική ισχύη απο 1/1/2008. Προκειται για τον Υπολογισμό Φόρου Αγαθών,, Ρεγάλων και Ποσών Αποκτηθέντων σε Γαμήλιες Ημερίδες (ΥΦΑΡΠΑΓΗ) ο οποιος θα βεβαιώνεται στα νεόνυμφα ζευγάρια εντός 6 μηνών απο την ημερομηνία του γάμου, θρησκευτικού, πολιτικού ή άλλης μορφής. Ο φόρος αντιστοιχεί σε ποσά, δώρα και λοιπές υπηρεσιες στα οποια απεκτησε δικαιωμα το ζευγαρι, τρεις μηνες πριν και τρεις μηνες μετα το γαμο. Συμφωνα με το αντιστοιχο νομοσχεδιο, το ζευγαρι, αφου προσκομισει φορολογικη ενημερωτητα των δυο μελλονυμφων, θα αποστελει θεωρημενα προσκλητηρια προσκομιζοντας παραλληλα στην αρμοδια ΔΟΥ και τα ΑΦΜ των καλεσμενων. Στα προσκλητηρια θα αναφερονται υποχρεωτικα πιθανες λιστες γαμου (αφου θα επισυναπτεται η φορολογικη ενημερωτητα των αντιστοιχων καταστηματων), αριθμοι λογαριασμων για καταθεση χρηματων κτλ. Στα προσκλητηρια θα επισυναπτεται με ευθυνη του ζευγαριου και εντυπο το οποιο θα συμπληρωνουν οι καλεσμενοι με τις λεπτομερειες και τα ποσά – αποδειξεις των δωρων τους. Αυτα θα αποστελονται στην εφορια με ευθυνη του καθε καλεσμενου ο οποιος θα χανει τη φορολογικη του ενημερωτητα σε περιπτωση μη αποστολης του εν λογω εντυπου, συμπληρωμενου, εντος 3 μηνων απο την ημερομηνια της δωρεας και οχι αργοτερα απο 3 μηνες μετα την ημερομηνια του γαμου. Συγκεκριμενα, τα χρηματικα ποσα θα φορολογουνται στο συνολο τους με σταθερο ποσοστο 25% μεχρι του ποσου των 5000 ευρω, και 35% απο το ποσο των 5001 ευρω και ανω. Τα αλλα δωρα θα φορολογουνται με ποσοστο 15% επι της συνολικης αξιας επι των αποδειξεων πληρωμων που θα αποστελονται απο τους καλεσμενους. Στο γαμο και στη δεξιωση θα παραβρισκεται κλιμακιο του ΣΔΟΕ που μετα την εξακριβωση στοιχειων των καλεσμενων και των δωρων τους θα ελεγχει τις παραπανω συναλλαγες. Ειδικη μνεια γινεται στη φορολογηση επιπλεον ποσων που θα δινονται κατα τη διαρκεια της δεξιωσης, π.χ. ποσων που δινονται “σαμπα” στα μελη της ορχηστρας, με τη μεθοδο της πυελοπτησης και επικολλησης στο μετωπο των μελων της ορχηστρας. Για παραδειγμα, στην περιπτωση που κατα την εκτελεση του ασματος “το ωραιοτερο πλασμα του κοσμου (μωρο μου εισαι συ-υ-υ-υ-υ)” ο γαμπρος πτυσει και επικολλησει επι του μετωπου του βιρτουοζου μπουζουξη χαρτονομισμα των 100 ευρω, με την αναφωνηση της κραυγης “σαμπα απο το γαμπρο”, υπαλληλος του ΣΔΟΕ θα αφαιρει το εν λογω χαρτονομισμα και θα επικολλα ενα χαρτονομισμα των 50, ενα των 10 και ενα των 5 ευρω.

Συμπληρωματικα, θα βεβαιωνεται ΥΦΑΡΠΑΓΗ 1000 ευρω σε καθε γαμο ως εισφορα αλληλεγγυης. Επισης, θα υπαρχει επιπλεον ΥΦΑΡΠΑΓΗ 30 ευρω αν στη λιστα γαμου συμπεριλαμβανεται φρουτιερα, 30 ευρω αν συμπεριλαμβανεται τυριερα, 20 ευρω αν υπαρχει μαχαιρι τυριων που γραφει επανω “cheese”, και 20 ευρω για καθε προιον της εταιριας ALESSI γιατι στο χωριο σας με ALESSI μεγαλωσατε, μη γαμησω.

Για τους γαμους που τελεσθησαν απο 1/1/2008 και δεν υπαρχουν τα αναλογα παραστατικα θα αποστελεται μια εφ´απαξ εισφορα 10000 ευρω πληρωτεα σε τρεις μηνιαιες δοσεις, η πρωτη εντος 30 ημερων απο τη μερα αποστολης του αντιστοιχου παραστατικου, οπως αυτη βεβαιωνεται απο τη σφραγιδα ταχυδρομειου.

Βιον ανθοσπαρτον,
Εκ του υπουργειου,
image